Μεταφορικά    Τρόποι Πληρωμής    Συχνές Ερωτήσεις    Είσοδος    Νέο μέλος  0,00€
 
Μάρκες Ελαστικών
Michelin
Bridgestone
Pirelli
Goodyear
Dunlop
Continental
Matador
Gislaved
Uniroyal
Barum
BF Goodrich
Sava
 
 
  Τελευταία Νέα
11/3/2012
Ενεργειακή ετικέτα σε όλα τα νέα ελαστικά
Με τη λεγόμενη ενεργειακή ετικέτα και βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας...
2/29/2012
Η Bridgestone λανσάρει το Adrenalin RE002 Potenza
Η Bridgestone έχει ξεκινήσει την παραγωγή του...
2/29/2012
Στην Κίνα ανοίγει η Continental εξεταστικό κέντρο χειμερινών ελαστικών
Τα επίσημα εγκαίνια του νέου κέντρου δοκιμών του εξεταστικού...
1/28/2012
Υποτονικές οι πωλήσεις των Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων
Μια έκθεση στον Τύπο της Αγγλίας...
 
  Τεχνικές Πληροφορίες
Περί Ελαστικού

Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας

Η πίεση των ελαστικών παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής και την ασφαλή απόδοση των ελαστικών σας. Οι πιέσεις των ελαστικών ορίζονται ξεχωριστά για κάθε μοντέλο οχήματος  από τους κατασκευαστές ελαστικών και αυτοκινήτων. Συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο χρήσης ή κοιτάξτε στο πώμα του ρεζερβουάρ, στις πόρτες του οχήματος ή στο ντουλαπάκι των γαντιών για να βρείτε τη σωστή πίεση των ελαστικών για το όχημά σας.

Η υποπίεση ή υπερπίεση ενός ελαστικού προκαλεί μείωση της ικανότητάς του για σωστή πρόσφυση στο δρόμο. Έτσι δεν προκαλείται μόνο υπερβολική ή ακανόνιστη φθορά του πέλματος, αλλά υπάρχει και αρνητική επίδραση στους χειρισμούς, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνο στις στροφές με μεγάλη ταχύτητα.

Αν η πίεση δεν είναι επαρκής για το φορτίο που μεταφέρεται, η θερμοκρασία του ελαστικού αυξάνεται λόγω συνεχών κάμψεων. Η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη δομή του ελαστικού,  ή ακόμα και την καταστροφή του.Συνιστούμε:
Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας κάθε δύο εβδομάδες και να την ρυθμίζετε αναλόγως. Να θυμάστε να ελέγχετε τα ελαστικά σας μόνο όταν είναι κρύα και όχι όταν είναι ακόμη ζεστά από την οδήγηση. Επίσης, μην ξεχνάτε να ελέγχετε τη ρεζέρβα σας, αφού ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να σας χρειαστεί. Παρακαλούμε αναφερθείτε στις επιπλέον πληροφορίες του κατασκευαστή του οχήματός σας σχετικά με τη ρεζέρβα σας.Προσέχετε το βάθος πέλματος

Ξεχωριστή προσοχή χρειάζεται το πέλμα του ελαστικού έχει σημαντική επίπτωση σε πολλά κριτήρια απόδοσης. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι το βάθος του πέλματος του ελαστικού, που πρέπει σύμφωνα με το νόμο να είναι τουλάχιστον 1.6 mm*. Αν οδηγείτε με μικρότερο βάθος, διακινδυνεύετε να πληρώσετε πρόστιμο ή να σας χρεωθούν πόντοι (Στην Ευρώπη).


Οι Δείκτες Φθοράς Πέλματος [Tread Wear Indicators (TWI's)] είναι σημαντικά εργαλεία για τον καθορισμό του εναπομείναντος βάθους πέλματος. Πρόκειται για ανυψωμένα σημεία στις κύριες διαμήκεις αυλακώσεις του πέλματος, ομοιόμορφα κατανεμημένες γύρω από την περιφέρεια του ελαστικού, οι οποίες φτάνουν στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο σχέδιο πέλματος όταν αυτό φτάσει το ελάχιστο νόμιμο βάθος του 1.6 mm. Τα χειμερινά ελαστικά Continental διαθέτουν επιπλέον δείκτες φθοράς πέλματος οι οποίοι υποδεικνύουν πότε το βάθος πέλματος φτάνει τα 4 mm, επειδή η χειμερινή απόδοση μειώνεται σημαντικά από αυτό το βάθος.

Ένας καλός πρακτικός κανόνας είναι να αλλάζετε τα θερινά ελαστικά στα 3 mm και τα χειμερινά ελαστικά στα 4 mm εναπομείναντος βάθους πέλματος (στην Αυστρία, τα χειμερινά ελαστικά πρέπει να έχουν τουλάχιστον 4 mm εναπομείναντος βάθους πέλματος όταν αρχίζει η περίοδος υποχρεωτικού χειμερινού εξοπλισμού).


Συνιστούμε:
Επειδή τα φθαρμένα ελαστικά αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για υδρολίσθηση και μειώνουν την ικανότητα φρεναρίσματος στο βρεγμένο, συνιστούμε με έμφαση στους οδηγούς να αλλάζουν ελαστικά πριν φτάσουν στο νόμιμο ελάχιστο βάθος πέλματος.

Επισήμανση:
* Διαφέρει από χώρα σε χώραΕναλλαγή θέσεων και συνδυασμός ελαστικών

ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ:
Για την επίτευξη ομοιόμορφης φθοράς και για να μεγιστοποιηθεί η διάρκεια ζωής του πέλματος, τα ελαστικά σας θα πρέπει να εναλλάσσονται τακτικά. Ακολουθήστε την σύσταση του κατασκευαστή του οχήματος για την σωστή διαδικασία και διάστημα εναλλαγής των ελαστικών. Εναλλάσσετε τα ελαστικά σας σε 20,000-22,000 χιλιόμετρα ή νωρίτερα εάν αρχίζει να εμφανίζεται  ανομοιόμορφη φθορά στο πέλμα, εκτός εάν καθορίζεται διαφορετικά από τον κατασκευαστή του οχήματος. Εάν τα ελαστικά αρχίζουν να εμφανίζουν ανομοιόμορφη φθορά πέλματος, ζητήστε από τον συντηρητή του οχήματος να ελέγξει ή και να διορθώσει οποιοδήποτε λάθος στην ευθυγράμμιση ή άλλο μηχανικό πρόβλημα.
Προσαρμόστε τις πιέσεις των ελαστικών σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματος για τη νέα θέση τροχών (οι προδιαγραφές πίεσης των μπροστινών και οπίσθιων ελαστικών ίσως να είναι διαφορετικές).
Η εναλλαγή θέσεων των ελαστικών σας μπορεί να έχει επιπτώσεις στο Σύστημα Παρακολούθησης Πίεσης Ελαστικών (TPMS).  Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος ή έναν αρμόδιο επαγγελματία συντήρησης για να κάνετε τις σωστές προσαρμογές ή νέα βαθμονόμηση του συστήματος.
Παρακαλώ σημειώστε: Μην αντιστρέφετε την κατεύθυνση κύλισης των κατευθυντικών ελαστικών.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ:
Συνιστάται η διάσταση των ελαστικών, ο δείκτης φορτίου και ο δείκτης ταχύτητας να είναι σύμφωνα με την προδιαγραφή του κατασκευαστή του οχήματος για όλες τις θέσεις τροχών. Σε πολλές χώρες, αυτή είναι μια προϋπόθεση εκ του νόμου. Οδηγώντας το όχημά σας με ένα μη-συνιστώμενο συνδυασμό διαστάσεων ελαστικών, κατασκευών και δεικτών ταχύτητας μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ακολουθήστε τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματος ή/και ζητήστε συμβουλές από έναν εκπαιδευμένο ειδικό ελαστικών εάν σκέφτεστε να αναβαθμίσετε τα ελαστικά σας με ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων, κατασκευών,  δεικτών φορτίου ή ταχύτητας. Κάποια οχήματα έρχονται από τα εργοστάσια ήδη εξοπλισμένα με διαφορετικές διαστάσεις  ελαστικών που έχουν τοποθετηθεί στον εμπρός και τον πίσω άξονα. Μην αλλάζετε αυτή τη διάταξη εκτός εάν εγκρίνεται από τον κατασκευαστή του οχήματος.
Μη λειτουργείτε το όχημά σας με χρήση περισσότερων της μίας ρεζέρβας. Μια προσωρινή ρεζέρβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στις περιορισμένες ταχύτητες και αποστάσεις που ενδείκνυνται στο πλευρικό τοίχωμα ή και στην ετικέτα που επισυνάπτεται στο ελαστικό τροχό.

Σε ποιόν άξονα πρέπει να τοποθετηθούν τα καινούρια ελαστικά;
Συνιστάται η αντικατάσταση όλων των ελαστικών που έρχονται σε επαφή με το έδαφος ταυτόχρονα. Εάν δεν αντικατασταθούν όλα τα ελαστικά που έρχονται σε επαφή με το έδαφος ταυτόχρονα, τουλάχιστον, αντικαταστήστε όλα τα ελαστικά στον έναν άξονα.
Εάν αντικατασταθεί  το σετ ελαστικών μόνο ενός άξονα, συνιστάται η τοποθέτηση των νεότερων ελαστικών στον πίσω άξονα. Αυτό μπορεί να περιπλέξει την εναλλαγή θέσεων των ελαστικών, και συμβουλεύεται μεγάλη προσοχή εάν τα ελαστικά έχουν σημαντικές διαφορές, όπως κατάσταση φθοράς, μέγεθος, διαφορετικές κατασκευές και κατηγορίες ταχυτήτων. Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευμένο ειδικό ελαστικών για τις καλύτερες  εφαρμογές.
Η παροχή μεγαλύτερης πρόσφυσης στον πίσω άξονα συνιστάται για την αποφυγή πιθανής κατάστασης υπερστροφής και την απώλεια της σταθερότητας του οχήματος σε ολισθηρές επιφάνειες.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες:
Για την τετράτροχη οδήγηση και για οχήματα 4Χ4, ειδικά εκείνα που είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικά συστήματα όπως αντιμπλοκαριστικά φρένα(ABS), έλεγχο πρόσφυσης ή έλεγχο σταθερότητας(ESP), συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος για οποιεσδήποτε ειδικές προϋποθέσεις τοποθέτησης ελαστικών. Εάν δεν ακολουθήσετε αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσετε ζημιά στο όχημά σας ή στο κιβώτιο ταχυτήτων.
Τα χειμερινά ελαστικά πρέπει να τοποθετούνται σε όλες τις θέσεις τροχών, και όχι να συνδυάζονται με ελαστικά παντός καιρού ή θερινά ελαστικά . Εάν το σετ χειμερινών ελαστικών χρησιμοποιείται μόνο στον έναν άξονα, συνιστάται η τοποθέτησή τους στον πίσω άξονα. Η παροχή μεγαλύτερης πρόσφυσης στον πίσω άξονα συνιστάται για την αποφυγή πιθανής κατάστασης υπερστροφής και την απώλεια της σταθερότητας του οχήματος σε ολισθηρές επιφάνειες.Επισκευή Ελαστικών

Προειδοποίηση ασφάλειας: Σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την αχρήστευση ενός ελαστικού ως αποτέλεσμα παράλειψης τήρησης των ακόλουθων πληροφοριών ασφάλειας και συντήρησης.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ένα ελαστικό υποβάλλεται σε ποικιλία διαφορετικών συνθηκών χρήσης και μπορεί να υποστεί βλάβη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αυτές οι βλάβες μπορούν να προκύψουν από τρυπήματα, χτυπήματα, κοψίματα κ.λπ. Ζημιές στο ελαστικό μπορούν να μειώσουν την ακεραιότητα της κατασκευής του, όπως για παράδειγμα:
• Απώλεια αέρα με συνέπεια την χρήση του ελαστικού σε συνθήκες υπο-πίεσης που οδηγούν σε εσωτερική ζημιά της κατασκευής
• Άμεση ζημιά στα συστατικά μέρη του ελαστικού όπως η γόμα και τα λινά
• Την έκθεση των εσωτερικών υλικών στο εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την αποσύνθεση, ή/και
• Την έκθεση των εσωτερικών υλικών σε πεπιεσμένο αέρα (συμπίεση εσωτερικού σκελετού).

Για τους παραπάνω λόγους, τα ελαστικά πρέπει να ελέγχονται τακτικά από τον καταναλωτή. Έλεγχος των ελαστικών πρέπει επίσης να ενσωματώνεται στις διαδικασίες ρουτίνας για τον  έλεγχο και τη συντήρηση του οχήματος. Εάν διαπιστωθούν ή υποψιαστούν ζημιές στα ελαστικά, θα πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα και προσεκτικά από εκπαιδευμένο ειδικό ελαστικών.
Ο καταναλωτής δεν πρέπει ποτέ να επισκευάζει μόνος του ένα χαλασμένο ελαστικό. Μόνο ένας εκπαιδευμένος ειδικός ελαστικών, ο οποίος  κατόπιν μιας πλήρους και περιεκτικής εξέτασης του ελαστικού, μπορεί να αξιολογήσει και να αποφασίσει εάν το συγκεκριμένο ελαστικό πρέπει να επισκευαστεί ή να αποσυρθεί από τη χρήση. Σε αυτήν την αξιολόγηση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πλήρες ιστορικό του ελαστικού, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης αέρα, του φορτίου, των συνθηκών χρήσης,  κ.λπ. Εάν ο ειδικός των ελαστικών αποφασίσει να επισκευάσει το ελαστικό, θα πρέπει να ακολουθήσει αυστηρά όλα τα κατάλληλα εθνικά πρότυπα επισκευής ελαστικών της βιομηχανίας σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου και επισκευής των ελαστικών.

RFT (Run on Flat):  Ακόμη και ένας εκπαιδευμένος ειδικός ελαστικών μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσει τυχών εσωτερικές ζημιές σε ένα αυτοϋποστηριζόμενο (RFT) ελαστικό, ως αποτέλεσμα οδήγησης με το ελαστικό σε κατάσταση υπο-πίεσης ή  μηδενικής πίεσης αέρα. Μια τέτοια ζημιά μπορεί να μην είναι ορατή στην εσωτερική επιφάνεια ή στο πλευρικό τοίχωμα, που καθιστά την αδυναμία καθορισμού της καταλληλότητας επισκευής του ελαστικού. Για τον λόγο αυτό καμία εταιρεία δεν συνιστά καμία επισκευή στα ελαστικά RFT. 

Σημείωση: Εάν ένα ελαστικό επιστρέφεται για τεχνικό έλεγχο μετά από παράπονο και ο λόγος αχρήστευσης του προϊόντος συνδέεται με επισκευή ή με οτιδήποτε άλλο, η εργοστασιακή εγγύηση του κατασκευαστή ακυρώνεται.Μην τοποθετείτε ποτέ ελαστικά αν δεν γνωρίζετε την προέλευσή τους.

Υπάρχει ενδεχομένως σοβαρός κίνδυνος αν αγοράσετε μεταχειρισμένα ελαστικά, ειδικά αν έχουν αμφίβολο ή άγνωστο ιστορικό. Αυτό ισχύει για μεταχειρισμένα ελαστικά που αγοράζονται ως ελαστικά αντικατάστασης ή είναι ήδη τοποθετημένα σε μεταχειρισμένο όχημα. Τα μεταχειρισμένα ελαστικά μπορεί να έχουν υποστεί ακατάλληλο σέρβις, συντήρηση ή συνθήκες αποθήκευσης και ίσως να έχουν ζημιά που θα μπορούσε να συνεπάγεται την αχρήστευσή τους. 

Δεν είναι όλες οι ζημιές ελαστικών, ή οι συνθήκες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα την αχρήστευσή τους, εξωτερικά ορατές. Για παράδειγμα, λανθασμένη επισκευή ή ζημιά στο εσωτερικό του ελαστικού μπορούν να διαπιστωθούν μόνο με έλεγχο του εσωτερικού του ελαστικού, ξεμονταρισμένο από τον τροχό. Τα μεταχειρισμένα ελαστικά πρέπει να ελεγχθούν εξωτερικά και εσωτερικά από έμπειρο επαγγελματία πριν την τοποθέτηση. Στην περίπτωση αγοράς μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, τα ελαστικά του πρέπει να ξεμονταριστούν από τον επαγγελματία και να ελεγχθούν για τις προαναφερθείσες συνθήκες.

Συνιστούμε:
Μην αγοράσετε, πουλήσετε ή τοποθετήσετε μεταχειρισμένα ελαστικά, αν δεν είστε σίγουροι για το ιστορικό τους.Διάρκεια Ζωής

Η διάρκεια ζωής ενός ελαστικού είναι αθροιστική συνάρτηση των συνθηκών αποθήκευσης, στοιβάγματος, εναλλαγής θέσεων και σέρβις, στις οποίες το ελαστικό έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του (φορτίο, ταχύτητα, πίεση αέρα, ζημιά κατά την οδήγηση κλπ). Ο ακριβής προσδιορισμός της διάρκειας ζωής ενός συγκεκριμένου ελαστικού σε πραγματικό χρόνο δεν είναι δυνατός, αφού οι συνθήκες σέρβις ποικίλουν.

Για να μπορείτε να ελέγχετε πότε κατασκευάστηκε το ελαστικό, οι μεγαλύτερες εταιρείες ελαστικών χρησιμοποιούν ένα κοινό σύστημα κωδικοποίησης. Ο κωδικός αυτός βρίσκεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού σας. Σε ελαστικά κατασκευασμένα μετά το 1999 τα 4 τελευταία ψηφία ταυτοποιούν την ημερομηνία κατασκευής. Τα δύο πρώτα από αυτά τα 4 ψηφία ταυτοποιούν την εβδομάδα κατασκευής. Τα δύο τελευταία ψηφία ταυτοποιούν το έτος κατασκευής. Π.χ. ένα ελαστικό με αριθμό 2207 κατασκευάστηκε την 22η εβδομάδα του 2007.

Συνιστούμε:
Όλα τα ελαστικά (και η ρεζέρβα) που έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 10 χρόνια πριν, πρέπει να αντικατασταθούν από νέα ελαστικά, ακόμα κι αν φαίνονται από την εξωτερική τους εμφάνιση  χρησιμοποιήσιμα και το βάθος πέλματος δεν έχει φτάσει το ελάχιστο.Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα ελαστικά σας.

Το σημείο στο οποίο γίνεται αντικατάσταση ελαστικού είναι μια απόφαση για την οποία είναι υπεύθυνος ο ιδιοκτήτης του ελαστικού. Πρέπει να λάβει υπόψη του παράγοντες όπως οι συνθήκες σέρβις, το ιστορικό συντήρησης, οι συνθήκες αποθήκευσης, οι οπτικοί έλεγχοι και η δυναμική απόδοση. Ο καταναλωτής πρέπει να συμβουλευτεί επαγγελματία για απορίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής του ελαστικού.

Τα ελαστικά πρέπει να αντικατασταθούν για διάφορους λόγους, όπως φθαρμένο πέλμα στο ελάχιστο βάθος, ζημιά ή κακοποίηση (τρύπες, κοψίματα, χτυπήματα, σπασίματα, φουσκώματα, χαμηλή πίεση, υπερφόρτωση κλπ). Γι' αυτούς τους λόγους τα ελαστικά, καθώς και η ρεζέρβα, πρέπει να ελέγχονται τακτικά, δηλ. τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες. Ο τακτικός έλεγχος γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός όσο περισσότερο καιρό το ελαστικό χρησιμοποιείται. Αν βρεθεί ή υπάρχει υποψία για ζημιά στο ελαστικό συνίσταται στον καταναλωτή ο έλεγχος του ελαστικού από επαγγελματία.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι ενήμεροι για την όψη των ελαστικών τους. Επίσης, πρέπει να προσέχουν οποιαδήποτε αλλαγή στη δυναμική τους απόδοση, όπως αυξημένη απώλεια πίεσης, θόρυβο ή δόνηση. Τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να είναι ένδειξη ότι ένα ή περισσότερα ελαστικά πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα, ώστε να αποφευχθεί η αχρήστευσή του(ς).

Συνιστούμε, πάντως, να βάζετε ίδιο τύπο ελαστικών και στους 4 τροχούς, επειδή έτσι θα έχετε καλύτερη απόδοση στους χειρισμούς και στο φρενάρισμα σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

Συνιστούμε:
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα ελαστικά σας είναι του ίδιου κατασκευαστή και έχουν το ίδιο σχέδιο πέλματος.Χρήσιμες Συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα και τη συντήρηση των ελαστικών σας

Όπως με κάθε πολύπλοκο τεχνικό προϊόν, θα πρέπει να χειρίζεστε τα ελαστικά σας προσεκτικά. Έτσι μπορείτε να βασίζεστε σε εξαιρετική άνεση οδήγησης και απόδοση καθόλη τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας.

Συνιστούμε:
Να εξετάζετε τα ελαστικά σας και να ελέγχετε την πίεσή τους (και της ρεζέρβας) κάθε δύο εβδομάδες. Αν υποψιάζεστε ή βρείτε ζημιά στα ελαστικά, απευθυνθείτε άμεσα σε επαγγελματία για εξέταση.Χειμερινές συμβουλές για τους αυτοκινητιστές

Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, δρόμοι σκεπασμένοι με χιόνια, πέπλα ομίχλης που σκεπάζουν ξαφνικά τα πάντα.Ο χειμώνας αποτελεί πραγματική δοκιμασία για τους οδηγούς. Εδώ παραθέτονται μερικές συμβουλές για την επιλογή του σωστού ελαστικού, με τον κατάλληλο εξοπλισμό στο όχημα, και με τη γνώση του πώς να αντιδράσει όταν βρεθεί αντιμέτωπος με αντίξοες οδικές συνθήκες.

1. Χειμερινά ελαστικά: Ο εμπειρικός κανόνας είναι: Χειμερινά ελαστικά από το Ο μέχρι το Π, με άλλα λόγια, από τον Οκτώβριο μέχρι το Πάσχα. Την περίοδο αυτή, οι θερμοκρασίες μπορεί συχνά να πέσουν και κάτω από τους επτά βαθμούς και τα θερινά ελαστικά χάνουν την καλή οδική αξιοπιστία τους. «Μόνο τα χειμερινά ελαστικά έχουν το κατάλληλο μείγμα καουτσούκ στο πέλμα και διαθέτουν άφθονες εγκοπές και ακμές συγκράτησης που χρειάζονται για να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό εύρος ασφάλειας στους χειμερινούς δρόμους.Το μείγμα καουτσούκ που χρησιμοποιείται για τα θερινά ελαστικά σκληραίνει ακόμη και σε θερμοκρασίες αρκετά πάνω από το μηδέν. Αντίθετα, τα χειμερινά ελαστικά παραμένουν μαλακά και εύκαμπτα και επομένως μπορείς να βασίζεσαι ότι θα διατηρήσουν την επαφή τους με το δρόμο. Συνίσταται να έχουν τα χειμερινά ελαστικά τουλάχιστον τέσσερα χιλιοστά ελάχιστο βάθος πέλματος. Τότε μόνο μπορούν να ανοίγουν ικανοποιητικά υπό φορτίο οι περισσότερες από 2.000 εγκοπές τους ώστε να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους. Επιπλέον, τα χειμερινά ελαστικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «περισσότερο από πέντε, το πολύ έξι χειμώνες.Με την πάροδο του χρόνου, και εξαιτίας της εναλλαγής μεταξύ χειμερινής χρήσης και θερινής αποθήκευσης, το μείγμα του πέλματος μπορεί να αρχίσει να σκληραίνει. Σε μερικές περιπτώσεις, ο νόμος επιβάλλει τη χρήση χειμερινών ελαστικών, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν από τους αυτοκινητιστές να προσαρμόζουν τον εξοπλισμό των αυτοκινήτων τους στις εποχιακές καιρικές συνθήκες. Στη Γερμανία, οι αυτοκινητιστές μπορεί να πάρουν κλήση αν συλληφθούν να οδηγούν με ακατάλληλα ελαστικά σε χειμερινούς δρόμους. Σε ορισμένες διαδρομές στην Αυστρία, η αστυνομία μπορεί ακόμη και να κατάσχει τα αυτοκίνητα επιτόπου αν χρησιμοποιούν θερινά ελαστικά.

2. Αποθήκευση ελαστικών: Τα θερινά ελαστικά χρειάζονται σωστή αποθήκευση για να μπορέσουν να περάσουν άθικτα το χειμώνα. Το πιο εύκολο είναι να τα αφήνετε να ξεχειμωνιάζουν στον αντιπρόσωπο ή στο σέρβις των ελαστικών σας. Όσοι προτιμάτε να πάρετε στα χέρια σας τη φροντίδα της αποθήκευσης, θα πρέπει να μεριμνήσετε για τα εξής: Πριν ξεμοντάρετε τα ελαστικά από το αυτοκίνητο, σημειώστε με κιμωλία σε ποιον τροχό του αυτοκινήτου βρίσκονται (ΠA = πίσω αριστερά, ΕΔ = εμπρός δεξιά κ.ο.κ.) Καθαρίστε το πέλμα και τη ζάντα. Αν βγάλετε ολόκληρους τους τροχούς (δηλ. το ελαστικό πάνω στη ζάντα), κρεμάστε τα από γάντζους ή αποθηκέψτε τα σε ράγες τροχών. Μη στοιβάζετε ελαστικά που έχουν αφαιρεθεί από τις ζάντες τους. Τοποθετήστε τα όρθια (κατά προτίμηση, πάνω σε ράγες. Γενικά, το καουτσούκ δεν επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με πετρέλαια, γράσα, ή βερνίκια. Ο χώρος όπου αποθηκεύονται τα ελαστικά πρέπει να είναι δροσερός και σκοτεινός.

3. Επιθεώρηση: Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από το να ξεμείνετε με το αυτοκίνητό σας μέσα στο καταχείμωνο. Για να αποφύγετε να σας συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ελέγξετε όλες τις λειτουργίες του οχήματός σας από το φθινόπωρο. Πολλά συνεργεία και πάρκινγκ προσφέρουν τέτοιους χειμερινούς ελέγχους της μπαταρίας, του φωτισμού, των υαλοκαθαριστήρων και των φρένων.

4. Γενικός έλεγχος: Πέρα από την επιθεώρηση του οχήματός τους, οι οδηγοί μπορούν να προσφέρουν και οι ίδιοι μια εξυπηρέτηση στο αυτοκίνητό τους: Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων αντιψυκτικό υγρό, που είναι αποτελεσματικό ακόμη και σε θερμοκρασία μείον 25 βαθμών. Αφού προσθέσετε το αντιψυκτικό, βάλτε για μερικά λεπτά να λειτουργήσουν οι υαλοκαθαριστήρες για να βεβαιωθείτε ότι το αντιψυκτικό θα φτάσει παντού. Τα καθαρά παράθυρα και η καθαρή εικόνα του δρόμου μπορεί να αποδειχτούν κρίσιμα στις μουντές μέρες του χειμώνα. Επίσης καλή ιδέα είναι να επισκευάσετε όλες τις μικροζημιές στο χρώμα του αυτοκινήτου, έτσι ώστε η υγρασία και το αλάτι να μην προκαλέσουν σκουριές. Αλείψτε με ταλκ τις ελαστικές λωρίδες στεγανοποίησης στις πόρτες και στο πορτ μπαγκάζ για να τις εμποδίσετε να παγώσουν και να σφραγίσουν τις πόρτες.

5. Απαραίτητος εξοπλισμός: Θα πρέπει να έχετε στο αυτοκίνητο σας μια καλή ξύστρα για τον πάγο, καλώδιο εκκίνησης της μπαταρίας, έναν ηλεκτρικό φακό, μια κουβέρτα και γάντια. Το να έχετε οπουδήποτε μέσα στο αυτοκίνητο ένα καλό αποπαγωτικό για την κλειδαριά δεν πρόκειται βέβαια να σας βοηθήσει να ανοίξετε την πόρτα από έξω. Καλύτερα να έχετε το αποπαγωτικό σε κάποιο βολικό σημείο στην έξοδο του σπιτιού σας.

6. Οδηγική συμπεριφορά: Το χειμώνα, οι αυτοκινητιστές αντιμετωπίζουν κάθε λογής δοκιμασίες. Αναπάντεχες καιρικές διακυμάνσεις, χιονοπτώσεις, ξαφνική παρουσία πάγου, ομίχλη, κακή ορατότητα, κίνδυνο υδρολίσθησης και χιονολίσθησης. «Συχνά, το χειμώνα προκαλούνται εντελώς αναπάντεχα κρίσιμες οδηγικές συνθήκες. Τα ποιοτικά χειμερινά ελαστικά είναι προϊόν υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν ένα επιπρόσθετο ανάχωμα ασφάλειας σε δύσκολες συνθήκες. Όμως δεν αποτελούν εγγύηση απόλυτης ασφάλειας όταν πίσω από το τιμόνι βρεθούν απερίσκεπτοι οδηγοί. Γι' αυτό συνιστούμε στους αυτοκινητιστές να οδηγούν πάντα προσεκτικά το χειμώνα και να μην προκαλούν κρίσιμες καταστάσεις οδηγώντας με υπερβολική ταχύτητα ή ακολουθώντας από πολύ κοντά τα προπορευόμενα οχήματα. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι νόμοι της φυσικής εξακολουθούν να ισχύουν και το χειμώνα.

7. Ασφάλεια στην ομίχλη: Η ομίχλη μπορεί να εμφανιστεί απροειδοποίητα, συνήθως τους κρύους μήνες του χρόνου, όταν η θερμοκρασία του αέρα διαφέρει συχνά πολύ από του εδάφους. Ρόλο παίζει και η υγρασία. Πέπλα ομίχλης μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ακόμη και σε πολύ ηλιόλουστες ημέρες. Όταν βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το φαινόμενο, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι οδηγοί είναι να αφήσουν το γκάζι και απλώς να παραμείνουν σε απόσταση οπτικής επαφής με τα πίσω φώτα του προπορευόμενου οχήματος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο οδηγός θα πρέπει να παρασυρθεί σε απρόσεχτη οδήγηση αν το προπορευόμενο όχημα κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Μια μελέτη για την οδήγηση στην ομίχλη έδειξε ότι η λεγόμενη «ασταθής συμπεριφορά γραμμής» οδηγεί συχνά σε ατυχήματα επειδή οι οδηγοί απλώς ακολουθούν τα πίσω φώτα του μπροστινού οχήματος, με αποτέλεσμα να φρενάρουν πολύ καθυστερημένα όταν χρειαστεί.
Επομένως, ο εμπειρικός κανόνας στην ομίχλη, είναι:
• Μειώστε αισθητά την ταχύτητα πορείας και διατηρήστε απόσταση ασφαλείας από το μπροστινό σας όχημα.
• Βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να φρενάρετε μέσα στην απόσταση όπου έχετε καθαρή ορατότητα.

8. Προσοχή στην υδρολίσθηση: Οι έντονες βροχοπτώσεις και το χιόνι που λιώνει γεμίζουν με νερά τους δρόμους τον χειμώνα και την άνοιξη. Σε τέτοιες συνθήκες ενεδρεύει πάντα ο κίνδυνος για υδρολίσθηση. Αυτό συμβαίνει όταν συγκεντρώνονται μπροστά και κάτω από τα ελαστικά τόσα νερά ώστε οι εγκοπές του πέλματος δεν έχουν πια τη δυνατότητα να τα διασκορπίσουν, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να πατινάρουν πάνω σε μια υδάτινη μεμβράνη. Όταν ο οδηγός αισθανθεί ότι το όχημα χάνει την επαφή με το έδαφος, είναι ώρα να αφήσει το γκάζι, να πατήσει το συμπλέκτη, και να περιμένει μέχρι το ελαστικό να επανακτήσει την επαφή με το δρόμο.

9. Παγωμένες γέφυρες: Οι γέφυρες μπορεί να αποτελούν κίνδυνο ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Η γέφυρα μπορεί να είναι αναπάντεχα ολισθηρή ακόμη και όταν οι δρόμοι είναι στεγνοί, χωρίς πάγους. Σε αντίθεση με το υπόβαθρο κάτω από τους δρόμους σε στερεό έδαφος, η άσφαλτος στις γέφυρες δεν αποθηκεύει θερμότητα, πράγμα που επιτρέπει στην ατμοσφαιρική υγρασία και στο ψιλόβροχο να παγώνουν πολύ πιο εύκολα. Οι αυτοκινητιστές θα πρέπει επομένως να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πάνω στις γέφυρες.

10. Αλυσίδες χιονιού: Τα χειμερινά ελαστικά δεν υποκαθιστούν τις αντιολισθητικές αλυσίδες χιονιού κατά την ορεινή οδήγηση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλυσίδες χιονιού προσφέρουν το μοναδικό τρόπο κίνησης σε απόκρημνα, χιονοσκέπαστα περάσματα. Σε πολλές διαδρομές τα αυτοκίνητα είναι υποχρεωτικό να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Αυτή την υποχρέωση την επισημαίνουν στους αυτοκινητιστές τα μπλε σήματα κυκλοφορίας με τη λευκή αντιολισθητική αλυσίδα. Το σημαντικό είναι να έχουν οι αλυσίδες τη σωστή διάσταση (ένδειξη για τη σωστή διάσταση που πρέπει να έχουν οι αλυσίδες υπάρχει στο πλευρό του ελαστικού). Οι αλυσίδες πρέπει να εφαρμόζονται στους κινητήριους τροχούς. (Εννοείται ότι είναι σκόπιμο να εξασκηθείτε στην εφαρμογή τους πριν από το ταξίδι. Και όταν αρχίσουν να δυσκολεύουν τα πράγματα στο δρόμο, μην περιμένετε την τελευταία στιγμή σε κάποια ανηφόρα για να τις βάλετε.) Οι αλυσίδες πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μόνο πάνω στο χιόνι (δεν ισχύει για σποραδικά τμήματα δρόμου χωρίς χιόνι).Αποθήκευση Ελαστικών

Εάν αποθηκεύονται υπό δυσμενείς συνθήκες, ή εάν δεν μεταχειρίζονται σωστά, οι φυσικές ιδιότητες των ελαστικών αλλάζουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συντομότερη διάρκεια ζωής, και τα ελαστικά μπορούν ακόμη να φθαρούν μέχρι το σημείο να γίνονται ακατάλληλα προς χρήση. Οι ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης καθορίζονται στο ISO 2230. Ελαστικά που αποθηκεύονται και μεταχειρίζονται σωστά διατηρούν τις ιδιότητές του ουσιαστικά αμετάβλητες για αρκετά χρόνια.

Η αποθήκευση σε ανοιχτούς χώρους, ακόμα και κάτω από προστατευτικό κάλυμμα, δεν επιτρέπεται.

Ο χώρος αποθήκευσης για ελαστικά και αεροθαλάμους πρέπει να είναι δροσερός, ξηρός και σκοτεινός και πρέπει να είναι μέτρια ως καλά αερισμένος.

Η θερμοκρασία αποθήκευσης δεν πρέπει να υπερβαίνει την κανονική θερμοκρασία δωματίου. Σε θερμαινόμενους χώρους τα ελαστικά πρέπει να προστατεύονται από την πηγή θερμότητας.

Τα ελαστικά πρέπει να προστατεύονται από το άμεσο ηλιακό φως και τις συνεχείς αλλαγές του αέρα. Δεδομένου ότι το όζον είναι ιδιαίτερα βλαβερό, οι χώροι αποθήκευσης δεν πρέπει να περιέχουν οποιεσδήποτε συσκευές παραγωγής όζοντος.

Διαλύτες, καύσιμα, λιπαντικά, χημικές ουσίες κ.λπ. δεν πρέπει να φυλάσσονται σε χώρους αποθήκευσης ελαστικών ή να έρθουν σε επαφή με ελαστικά.

Εξασφαλίστε ότι τα ελαστικά δεν αποθηκεύονται υπό συνθήκες εξωτερικής πίεσης/έντασης, για την αποφυγή των ρωγμών.

Ελαχιστοποιώντας τον χρόνο αποθήκευσης αποφεύγονται οι βλάβες.Χρήσιμες Συμβουλές για Οικονομική Οδήγηση

1. Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας κάθε δύο εβδομάδες. Η σωστή πίεση των ελαστικών εξαρτάται από το φορτίο του οχήματός σας, καθώς και η προβλεπόμενη ταχύτητα. Η σωστή πίεση των ελαστικών προκαλεί χαμηλή αντίσταση κύλισης και συνεπώς μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, όπως και φιλική προς το περιβάλλον οδήγηση.

2.Αποφύγετε τις γρήγορες εκκινήσεις στα φανάρια. Επιταχύνεται γρήγορα και αλλάξτε γρήγορα ταχύτητα στην αμέσως υψηλότερη.

3. Οδηγήστε προληπτικά. Με λίγη περισσότερη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σας, μπορείτε να αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα. Το όχημά σας χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για να ξεκινήσει και πάλι μετά από μια πλήρη στάση. Η κύλιση είναι φθηνότερη.

4. Στην καλοκαιρινή περίοδο χρησιμοποιείστε καλοκαιρινά και την χειμερινή χειμερινά ελαστικά. Μόνο τότε μπορεί η διάρκεια ζωής των ελαστικών να μεγιστοποιηθεί (τα χειμερινά ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα το καλοκαίρι και τα θερινά ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω των αυξημένων τριβών).

5. Οδηγήστε χωρίς περιττά βάρη. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση σχάρας οροφής σε περιπτώσεις που δεν χρειάζεται. Αυτό από μόνο του μπορεί να προκαλέσει έως και 10% μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε ακόμα και την αφαίρεση ρεζέρβας σας από το όχημά σας, αν ταξιδεύετε μόνο εντός της πόλης, αντικαθιστώντας την με ένα συμπιεστή αέρα. Είναι πολύ ελαφρύτερο και επιπλέον εξοικονομεί χώρο στο αυτοκίνητο. Ακόμα και στο βαν μπορείτε να απαλλαγείτε από την τρίτη σειρά καθισμάτων. Αυτό από μόνο του κάνει το αυτοκίνητό σας περίπου 25 κιλά ελαφρύτερο.

6. Ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό όχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτόν που πραγματικά χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να δροσιστείτε από την ενεργοποίηση του κλιματισμού για σύντομο χρονικό διάστημα, σβήνοντας και ανάβοντας το πάλι. Παρακαλώ σημειώστε: Χώρος στάθμευσης κάτω από τη σκιά επίσης εξοικονομεί χρήματα.

7. Μετά την εκκίνηση του κινητήρα σας, ξεκινήστε το αυτοκίνητο αμέσως. Οι σύγχρονοι κινητήρες δεν χρειάζονται πλέον προθέρμανση.

8. Πάντα να οδηγείτε στην υψηλότερη δυνατή ταχύτητα(σχέση στο κιβώτιο). Ακόμη και σε περίπου 2000 περιστροφές ανά λεπτό, μπορούμε να ανεβάσουμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα.

9. Εφαρμόστε ομαλή λειτουργία και αντικατάσταση των λαδιών του κινητήρα του οχήματος σας, και μην παραλείψετε καμία αλλαγή λαδιών. Ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας θα έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής άρα και λιγότερες απώλειες(διαρροές).

Πηγή Barum TyresΕλέγχετε τακτικά τα ελαστικά και το όχημά σας σε επαγγελματία.

Αυτό σημαίνει να ζητήσετε να σας ζυγοσταθμίσουν τα ελαστικά και να ελέγξουν τη γεωμετρία των αξόνων σας.
Η τακτική ζυγοστάθμιση των ελαστικών σας για παράδειγμα, όταν αλλάζετε τα θερινά σας ελαστικά με χειμερινά σας διασφαλίζει οδήγηση χωρίς δονήσεις. Το όχημά σας όχι μόνο θα κινείται πιο ομαλά, αλλά θα μειώνεται και η φθορά των ελαστικών και άλλων μερών της ανάρτησης του οχήματος.
Μια άλλη θετική διάσταση:
Αυξάνετε την ασφάλεια για τον εαυτό σας, τους επιβάτες σας και όσους άλλους χρησιμοποιούν το δρόμο.Μην καταπονείτε τα ελαστικά σας.

Η καταπόνηση των ελαστικών (υπερβολική ταχύτητα ή υπερφόρτωση) πρέπει να αποφεύγεται. Έχει την ίδια σημαντική επίδραση όπως η χαμηλή πίεση και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στα ελαστικά.

Συνιστούμε:

Αποφεύγετε την υπερφόρτωση του οχήματός σας. Αν σκοπεύετε να οδηγήσετε υπό συνθήκες μεγάλης φόρτωσης/υψηλής ταχύτητας προσαρμόστε την πίεση των ελαστικών σας σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματος.Ενημερωτικά - Επεξηγήσεις

Άζωτο

Εισαγωγή & Σκοπός
Το άζωτο προσφέρεται ως εναλλακτική λύση για το φούσκωμα ελαστικών αυτοκινήτων. Ο σκοπός είναι να παρασχεθούν γενικές πληροφορίες για το φούσκωμα των ελαστικών με άζωτο.
Τα ελαστικά σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για να προσφέρουν πολλά χιλιόμετρα άριστης χρήσης αλλά πρέπει να συντηρούνται σωστά. 

Bασικό Στοιχείο της Σωστής Συντήρησης Ελαστικών είναι η Διατήρηση της Συνιστώμενης Πίεσης 
Η σωστή πίεση συνιστάται από τον κατασκευαστή του οχήματος και βρίσκεται στην επισήμανση του ελαστικού ή στο εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος. Η Continental συνιστά στον καταναλωτή να ελέγχει την πίεση των ελαστικών σε τακτά χρονικά διαστήματα, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, ή δυο φορές το μήνα ανάλογα με τους τοπικούς κανονισμούς, τις συνήθειες και τις συνθήκες. 

Η Xρήση του Αζώτου σε Eλαστικά Aυτοκινήτων
Το άζωτο είναι ένα αδρανές (άφλεκτο) αέριο βασικά, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ξηρό αέρα μετά την αφαίρεση του οξυγόνου.  Για παράδειγμα, ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει περίπου 78% άζωτο. Λόγω των αδρανών ιδιοτήτων του αζώτου, συχνά χρησιμοποιείται σε ιδιαίτερα εξειδικευμένες εφαρμογές χρήσης ελαστικών ή και για απαιτητικά περιβάλλοντα. Αυτές οι εφαρμογές χρήσης ελαστικών συνήθως περιλαμβάνουν αεροσκάφη, μεταλλεία και εμπορική βαριά χρήση. Επίσης, το άζωτο χρησιμοποιείται στον επαγγελματικό μηχανοκίνητο αθλητισμό περιλαμβάνοντας τις αγώνες οχημάτων ακραίων ταχυτήτων. Καταλαβαίνουμε ότι το ξηρό άζωτο χρησιμοποιείται εν προκειμένω ώστε να συμβάλλει στη μείωση των διακυμάνσεων της πίεσης των ελαστικών όπου ακόμη και οι μικρές διαφορές στην πίεση μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο χειρισμό του οχήματος στα ακραία όρια της απόδοσης.

Για την κανονική καθημερινή χρήση των ελαστικών, το φούσκωμα με άζωτο δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, το φούσκωμα των ελαστικών με άζωτο δεν βλάπτει τα ελαστικά και μπορεί οριακά να συμβάλλει στις μειώσεις της απώλειας αέρα λόγω διαπερατότητας. Εντούτοις, το άζωτο δεν θα αποτρέψει οποιαδήποτε απώλεια αέρα που προκαλείται από τρυπήματα, ρωγμές στο σημείο επαφής ελαστικού ζάντας, διαρροές βαλβίδων, ρωγμές στο σημείο επαφής βαλβίδας ζάντας, διαρροές τροχών και άλλες μηχανικές διαρροές.   Πάλι, η χρήση του αζώτου μόνο, δεν αντικαθιστά τη σημασία του τακτικού ελέγχου της πίεσης των ελαστικών. Εάν η πίεση αέρα του ελαστικού είναι κάτω από την πίεση που προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος, το ελαστικό πρέπει να ξαναφουσκωθεί, είτε με αέρα είτε με άζωτο στην κατάλληλη πίεση. Μην  χρησιμοποιείτε τα ελαστικά υποπιεσμένα ή και υπερφορτωμένα.

Προσοχή:Είτε φουσκωμένα με αέρα είτε με άζωτο, ο κανονικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών παραμένει κρίσιμος και απαραίτητος. Η χρήση αζώτου από μόνη της δεν αντικαθιστά τον κανονικό έλεγχο πίεσης των ελαστικών.Έντυπο ελαστικών RFT

Τα ελαστικά Run On Flat (RFT) είναι σχεδιασμένα ώστε το όχημά σας να παραμένει εν κινήσει υπό κανονικές συνθήκες οδοστρώματος μέχρι μια απόσταση 80 χιλιομέτρων  (50 μιλίων) και με ταχύτητες έως 80 km/h (50 mph), ακόμα και όταν ένα ελαστικό είναι κλαταρισμένο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε την ενόχληση να αλλάξετε αμέσως ένα ξεφουσκωμένο λάστιχο.

Όταν ένα συμβατικό ελαστικό χωρίς την τεχνολογίας RFT υφίσταται σημαντική απώλεια αέρα, η ζάντα πιέζει το κλαταρισμένο πλευρικό τοίχωμα με το συνολικό βάρος του οχήματος. Το συμβατικό ελαστικό συνήθως καταστρέφεται σε μικρή απόσταση. Η τεχνολογία RFT έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτρέψει να συμβεί αυτό καθώς και να διατηρηθεί το όχημα σε κίνηση.Τα ελαστικά RFT είναι σχεδιασμένα με σκληρά, ενισχυμένα πλευρικά τοιχώματα που βοηθούν να υποστηρίξουν το βάρους του οχήματός σας όταν τα ελαστικά είναι ξεφουσκωμένα. Οι ιδιότητες αυτών των ελαστικών αυτών είναι τόσο αποτελεσματικές που ίσως να μην παρατηρήσετε ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου σας είναι ξεφούσκωτα. Για αυτό το λόγο, τα ελαστικά RFT πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μαζί με ένα πλήρες σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS). Ο κατασκευαστής του οχήματός σας έχει ενσωματώσει το Tire Pressure Monitor System στο όχημά σας για να σας ειδοποιεί όταν υπάρχει σημαντική απώλεια πίεσης αέρα. Εάν ο κατασκευαστής του οχήματός σας έχει επίσης ενσωματώσει το σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Σταθερότητας  (Electronic Stability Control, ESC) στο όχημά σας για να ενισχύσει την σταθερότητα σε ακραίες συνθήκες οδήγησης, παρακαλείστε να εξασφαλίσετε ότι το ESC είναι σε χρήση όταν το σύστημα  TPMS σας προειδοποιεί για απώλεια πίεσης αέρα.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι είναι σπάνιο για έναν οδηγό να βιώσει την εμπειρία του κλαταρισμένου ελαστικού. Με τα ελαστικά RFT, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να φέρετε μαζί σας σετ μονταρίσματος ρεζέρβας ή γρύλο. Αυτό εξοικονομεί χώρο και βάρος. 

Εάν χαθεί η πίεση του αέρα στο ελαστικό, το όχημά σας μπορεί να παραμείνει εν κινήσει και μπορείτε να συνεχίσετε το δρόμο σας τηρώντας τα εξής:
• Μην υπερβαίνετε την ταχύτητα των 80 km/h (50 mph)
• Αποφεύγετε ακραίες συνθήκες οδήγησης, όπως απότομα φρεναρίσματα και ελιγμούς οδήγησης
• Μη διανύσετε απόσταση μεγαλύτερη των 80 χιλιομέτρων (50 μιλίων)

Υπόψιν:
Εάν αντιληφθείτε οποιεσδήποτε ασυνήθιστες συνθήκες οδήγησης και χειρισμού (π.χ. δονήσεις, δυνατούς θορύβους, κ.λπ.) μειώστε την ταχύτητα και σταματήστε σε ένα ασφαλές μέρος για να ελέγξετε τα ελαστικά σας.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν παίρνετε στροφές  (π.χ. εξόδους αυτοκινητοδρόμων, εθνικών οδών).
Εντός 80 km/h (50 μιλίων) από τη στιγμή που ξεφουσκώσει ένα RFT, μεταφερθείτε σε έναν πιστοποιημένο έμπορο ελαστικών , που μπορεί να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα σας. Η απόσταση στην οποία το όχημά  σας θα παραμείνει εν κινήσει με ξεφουσκωμένο ελαστικό RFT θα εξαρτηθεί από το εάν οδηγείτε υπό κανονικές συνθήκες αυτοκινητοδρόμων, καθώς και από το φορτίο του. Σε οχήματα με μεγάλο φορτίο, και ιδίως εάν σύρουν ρυμουλκούμενο, η απόσταση αυτή μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν τα ελαστικά RFT ξεφουσκώσουν πρέπει να μεταφερθείτε στο κοντινότερο σημείο συντήρησης. Ακολουθήστε τις οδηγίες από τον κατασκευαστή του οχήματος. 

Ελαστικά RFT και το Σύστημα TPMS(Σύστημα Ελέγχου Πίεσης Ελαστικών)
Τα ελαστικά RFT λειτουργούν μαζί με το αρχικά εξοπλισμένο σύστημα TPMS και τον επί του οχήματος υπολογιστή. Το σύστημα TPMS σας προειδοποιεί εάν υπάρχει σημαντική απώλεια πίεσης των ελαστικών. Είναι σημαντικό να διαβάσετε το εγχειρίδιο του οχήματος σχετικά με τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του συστήματος TPMS  για να εξασφαλίσετε την κατάλληλη χρήση. Έχετε υπόψη τις παρακάτω σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα TPMS και την απόδοση των ελαστικών:

Κάποια συστήματα TPMS ίσως να μην ειδοποιήσουν για σταδιακή απώλεια πίεσης και στα τέσσερα (4) ελαστικά.

Το σύστημα TPMS δεν αντικαθιστά την ανάγκη να ελέγξετε δια χειρός την πίεση των ελαστικών σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπως συνιστάται από τα τοπικά πρότυπα της βιομηχανίας.

• Σιγουρευτείτε ότι το σύστημα TPMS λειτουργεί σωστά. Εάν το σύστημα TPMS δεν λειτουργεί σωστά, ίσως να μην αντιληφθείτε πως κάποιο από τα ελαστικά RFT είναι ξεφούσκωτο και κινείται στα πλευρικά τοιχώματά του. Το σύστημα TPMS έχει ως σκοπό να σας προειδοποιεί για σημαντική απώλεια πίεσης αέρα.
• Σε περίπτωση ξαφνικής απώλειας αέρα του ελαστικού, το σύστημα TPMS , ίσως να μην σας ειδοποιήσει αμέσως για αυτήν την κατάσταση (π.χ., αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει από εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούνται από συνθήκες επικινδυνότητας οδών).
• Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, η σπορ οδήγηση ή η οδήγηση σε ολισθηρούς δρόμους μπορεί να τροποποιήσουν την απόδοση του συστήματος TPMS (π.χ., λανθασμένες ή καθυστερημένες ειδοποιήσεις).
• Ποτέ μη μειώνετε την πίεση του αέρα για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. μην μειώνετε την πίεση αέρα για να ρυθμίσετε την οδήγηση εκτός δρόμου ή για τα χιόνια).

Πληροφορίες για τα ελαστικά RFT για την δική σας πληροφόρηση και για παροχή στον πιστοποιημένο έμπορο ελαστικών:
Τα ελαστικά RFT είναι τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα που απαιτούν εξειδικευμένους τρόπους συντήρησης. Λόγω της σύνθετης τεχνολογίας τους, τα RFT μπορούν να πωληθούν και να τοποθετηθούν μόνο από ειδικά εκπαιδευμένους αντιπροσώπους ελαστικών που έχουν πιστοποιηθεί.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειώσουμε τα εξής:
• Τα ελαστικά RFT επιτρέπεται να τοποθετηθούν μόνο σε οχήματα και ζάντες που ο κατασκευαστής των οχημάτων αρχικά έχει εγκρίνει για χρήση ελαστικών RFT. Χρησιμοποιήστε μόνο τα μεγέθη ελαστικών που ο κατασκευαστής του οχήματος αρχικά έχει εγκρίνει για τη χρήση ελαστικών RFT.
• Τα ελαστικά RFT πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε οχήματα εξοπλισμένα με σωστής λειτουργίας σύστημα TPMS. Το όχημα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένο με το σύστημα ESC.
• Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος για μοντάρισμα και ξεμοντάρισμα. Εάν περισσότερα από 275 kPa (40 psi) απαιτούνται για την στεφάνη, ένας κλωβός ασφαλείας και ένας επισυνδεόμενος αεραγωγός επέκτασης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εγκατασταθεί η στεφάνη. Μην υπερβείτε ποτέ τα 330 kPa (47 psi) ακόμα και με τον κλωβό ασφαλείας. Αφότου εγκατασταθεί σωστά η στεφάνη, φουσκώστε στη συνιστώμενη πίεση όπως διευκρινίζεται στο εγχειρίδιο λειτουργίας του οχήματος και με την ενδεικτική πινακίδα που είναι επικολλημένη στο όχημα. 
• Προσέχετε να μην υποστεί βλάβη το σύστημα TPMS κατά τη διάρκεια μονταρίσματος ή ξεμονταρίσματος του ελαστικού.
• Ένας εκπαιδευμένος ειδικός ελαστικών πρέπει να επιθεωρεί τα ελαστικά για τυχόν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων κοψιμάτων ή διατρήσεων, ζημιών από επικίνδυνους δρόμους, βλαβών από κλατάρισμα και χρόνια χρήση υποπιεσμένου ελαστικού. 

Μην επισκευάζετε ή επαναφέρετε σε χρήση ελαστικά RFT που έχουν υποστεί βλάβη ή είναι κλαταρισμένα.

Προσοχή:

Η συνέχιση της χρήσης ελαστικού RFT με βλάβη βάζει την ασφάλειά σας σε κίνδυνο και ακυρώνει την Περιορισμένη Εγγύηση του ελαστικού.
Συμβατικά ελαστικά χωρίς την τεχνολογία RFT δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όχημα με ελαστικά RFT. Παρόλο που δεν συνιστάται, εάν ένα συμβατικό ελαστικό τοποθετείται προσωρινά σε όχημα που είναι εξοπλισμένο με ελαστικά RFT,  ή εάν ανταλλάσσετε τα ελαστικά RFT με ένα σετ συμβατικών ελαστικών (π.χ. χειμερινά ελαστικά), όλοι οι οδηγοί του οχήματος πρέπει να γνωρίζουν ότι τα συμβατικά ελαστικά δεν έχουν την ικανότητα του Run On Flat, και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του συστήματος TPMS.Ελαστικά ContiSeal από την Continental

Το ελαστικό παραγωγής που σφραγίζεται μόνο του από την Continental
Για συνεχιζόμενη κινητικότητα και ασφάλεια, ακόμα κι αν ένα ξένο αντικείμενο εισχωρήσει στο πέλμα του ελαστικού.Τα ελαστικά ContiSeal™ περιέχουν μια καινοτόμο νέα τεχνολογία που σφραγίζει τα τρυπήματα των ελαστικών στην περιοχή του πέλματος.

Τα ελαστικά ContiSeal™ διαθέτουν μια κολλώδη, ιξώδη επικάλυψη από ώμο σε ώμο του ελαστικού, που σφραγίζει αμέσως τις τρύπες που προκαλούνται από καρφιά και άλλα αντικείμενα με διάμετρο μέχρι 5mm. Η επικάλυψη σφραγίζει προσωρινά τη μεγάλη πλειονότητα των βλαβών στο πέλμα των ελαστικών.
Το υλικό της επικάλυψης εμποδίζει την απώλεια αέρα ακόμη και αν απομακρυνθεί το εισερχόμενο αντικείμενο. Έτσι, στην περίπτωση που έχετε τρύπα στο ελαστικό, δεν χρειάζεται να σταματήσετε αμέσως για να το αλλάξετε. Ανεξάρτητα από αυτό, θα πρέπει το ελαστικό να εξεταστεί το συντομότερο δυνατό από έναν ειδικό που θα εκτιμήσει αν χρειάζεται επισκευή.

Τα ελαστικά ContiSeal™ αναγνωρίζονται αμέσως από το σύμβολο του καρφιού στο πλευρικό τοίχωμα και είναι συμβατά με όλες τις συνηθισμένες ζάντες τροχών.Κανονισμός Σήμανσης των Ελαστικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1222/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ προϋποθέτει ότι όλα τα ελαστικά * που έχει παραχθεί μετά Ιούνιο του 2012 και την πώληση τους στην ΕΕ από το Νοέμβριο 2012 θα πρέπει είτε να φέρουν ένα αυτοκόλλητο ή να συνοδεύονται από μια ετικέτα που θα εμφανίζεται στο σημείο πώλησης. Η ετικέτα αυτή είναι παρόμοια με τη σήμανση που υπάρχει ήδη σε ευρεία χρήση για τα προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους νέους κανονισμούς σήμανσης των ελαστικών καθώς και μια λίστα με συχνές ερωτήσεις είναι διαθέσιμη από το Ευρωπαϊκό Tyre & Rubber Σύνδεσμος Κατασκευαστών (ETRMA). Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει τα ελαστικά των αυτοκινήτων, ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και βαρέων φορτηγών.Η τυποποιημένη σήμανση των ελαστικών που θα εισαχθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με 3 ειδικές παραστάσεις των ελαστικών: πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα, την αποδοτικότητα των καυσίμων, αλλά και εξωτερικό θόρυβο κύλισης.

Πρόσφυση σε Υγρό Οδόστρωμα
Ο σημαντικότερος ρόλος του ελαστικού είναι να παρέχει ασφάλεια σε όλες τις συνθήκες. Το κράτημα στο βρεγμένο είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά απόδοσης. Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσήλωση και χαμηλότερη αντίσταση κύλισης είναι συχνά αντιφατικοί στόχοι. Χάρη στο νέο κανονισμό για την επισήμανση, οι καταναλωτές θα μπορούν να δουν και να επιλέξουν οι ίδιοι ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.. Η ετικέτα θα εμφανίσει την απόσταση των 7 βαθμών όπου τα ελαστικά με «Α» προσφέρει τα υψηλότερα επίπεδα της πρόσφυσης σε υγρό οδόστρωμα και "G" το χαμηλότερο.Αποδοτικότητα των Καυσίμων
Μία από τις δυνάμεις που επηρεάζουν την απόδοση καυσίμου ενός μηχανοκίνητου οχήματος είναι η αντίσταση κύλισης των ελαστικών. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει επειδή ένα ελαστικό παραμορφώνεται όταν περιστρέφεται, με αποτέλεσμα την απώλεια ενέργειας με τη μορφή θερμότητας. Όσο υψηλότερη είναι η παραμόρφωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση τριβής κύλισης, και κατά συνέπεια, τόσο περισσότερα καύσιμα απαιτούνται για την κίνηση του οχήματος. Με άλλα λόγια, η χαμηλότερη αντίσταση κύλισης σημαίνει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και κατά συνέπεια χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών CO 2 . Η νέα ετικέτα θα εμφανίσει διαφορετικές ποιότητες σε "αντίσταση κύλισης" όπου A είναι το πιο "αποδοτικά" και G το χειρότερο στην τάξη. Το μαύρο βέλος (σε αυτή την περίπτωση Β), δίπλα στην κατάταξη δείχνει το επίπεδο απόδοσης του προϊόντος.Εξωτερικός Θόρυβος Κύλισης
Ο κυκλοφοριακός θόρυβος είναι ένα σχετικό περιβαλλοντικό ζήτημα, που καθορίζεται από:
• Η ένταση της κυκλοφορίας οι τύποι των οχημάτων
• Οδηγικό στυλ
• Αλληλεπίδραση Ελαστικών-Δρόμου
Τα εξωτερικά επίπεδα θορύβου χωρίζονται σε 3 κατηγορίες και μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB), σε σύγκριση με τα νέα επίπεδα Ευρωπαϊκή εξωτερικό θόρυβο των ελαστικών που θα έχουν εισαχθεί μέχρι το 2016.

1 μαύρο ηχητικό κύμα = 3dB λιγότερο από το μελλοντικό αυστηρότερο ευρωπαϊκό όριο.
2 μαύρα ηχητικά κύματα = ήδη συμβατό με το μελλοντικό ευρωπαϊκό όριο.
3 μαύρα ηχητικά κύματα = συμβατό με το ισχύον ευρωπαϊκό όριο.Ο κανονισμός που γίνεται πράξη τον Νοέμβριο του 2012 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας και την οικονομική και περιβαλλοντική απόδοση των οδικών μεταφορών με την προώθηση της ασφαλούς και ελαστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης με χαμηλά επίπεδα θορύβου. Θεσπίζει επίσης ένα πλαίσιο για την παροχή εναρμονισμένων πληροφοριών σε ολόκληρο τον κλάδο σε κάποιες παραμέτρους των ελαστικών. Τέτοιες πληροφορίες θα πρέπει ανά πάσα στιγμή, να είναι διαθέσιμες για τους καταναλωτές μέσω τεχνικού διαφημιστικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων των δικτυακών τόπων των κατασκευαστών. Μερικά ελαστικά εξαιρούνται, όπως τα αναγομωμένα ελαστικά, τα off-road ελαστικά καθώς και τα ελαστικά αγώνων. Τα αναμενόμενα οφέλη σωρευτικά από την αύξηση της χρήσης των ενεργειακών αποδοτικών ελαστικών θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση έως και 4 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως (ανάλογα με την ταχύτητα του μετασχηματισμού της αγοράς προς τα ελαστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης), και θα οδηγήσει επίσης την αγορά σε βελτιωμένη πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ (παραγωγοί, εισαγωγείς)
Όταν τα ελαστικά παραδίδονται σε οποιονδήποτε πελάτη, θα πρέπει να συνοδεύονται από μια ετικέτα για κάθε μέγεθος και τον τύπο του ελαστικού στην παράδοση, παρόμοια με την ετικέτα που φαίνεται από τα παραπάνω. Η απαίτηση αυτή μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την εφαρμογή αυτοκόλλητης ετικέτας ως σε κάθε ελαστικό. Όλες οι προωθητικές ενέργειες των πωλήσεων και το τεχνικό υλικό πρέπει να δείχνει τις τιμές μέσω ετικέτας σε κάθε ελαστικό, με κατανοητό τρόπο. Οι ιστοσελίδες είτε του κατασκευαστή είτε του διανομέα θα πρέπει επίσης να αναγράφουν σχετικές πληροφορίες για τα ελαστικά που προσφέρουν.

ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ (λιανοπωλητές, επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών στους τελικούς καταναλωτές)
Για τα ελαστικά αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι:
• Κάθε ελαστικό φέρει το αυτοκόλλητο σήμα σε μια σαφώς ορατή θέση
• Πριν από την πώληση του ελαστικού, οι πληροφορίες θα εμφανίζονται στον τελικό καταναλωτή και μια ετικέτα θα πρέπει να εμφανίζεται σαφώς άμεσα με το ελαστικό. Η ετικέτα με τις πληροφορίες θα πρέπει να παρέχεται επίσης, όταν τα ελαστικά που είναι προς πώληση δεν είναι ορατά από τον πελάτη. Για όλα τα ελαστικά (αυτοκινήτων, ελαφρών φορτηγών, φορτηγών και λεωφορείων) οι διανομείς πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τιμές για κάθε ετικέτα ελαστικών που αγοράζονται, πρέπει επίσης να αναγράφονται στην απόδειξη αγοράς του πελάτη.Επίδραση Θερμοκρασίας

Επίδραση της θερμοκρασίας στη διάρκεια ζωής των ελαστικών
Η διάρκεια ζωής των ελαστικών είναι αθροιστική συνάρτηση των συνθηκών αποθήκευσης και χρήσης στις οποίες το ελαστικό υποβάλλεται καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του (π.χ. φορτίο, ταχύτητα, πίεση αέρα, βλάβες από επικίνδυνους δρόμους, περιβαλλοντικές επιρροές κ.λπ. ). Δεδομένου ότι οι συνθήκες συντήρησης και επισκευών των ελαστικών ποικίλλουν πολύ, η ακριβής πρόβλεψη για τη διάρκεια ζωής ενός συγκεκριμένου ελαστικού δεν είναι δυνατή. 

Η επιρροή των υψηλών θερμοκρασιών στη διάρκεια ζωής των ελαστικών ενδεχομένως να είναι διπλή:

1. Επιρροή από μέγιστες θερμοκρασίες που συνήθως διατηρούνται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα.
Τέτοιες μέγιστες θερμοκρασίες επιτυγχάνονται συνήθως όταν εφαρμόζονται υψηλές ταχύτητες. Η δυνατότητα του ελαστικού να αντέξει σε τέτοια θερμότητα ή/και να αποβάλει τέτοια θερμότητα, ελέγχεται και αξιολογείται από τον κατασκευαστή των ελαστικών και υποδεικνύεται με το σύμβολο ταχύτητας του ελαστικού όπως αναγράφεται στο πλευρικό του τοίχωμα, ως μέρος της περιγραφής χρήσης του.

2. Η επιρροή της έκθεσης στη θερμοκρασία σε σχέση με το χρόνο.
Όσο περισσότερο ένα ελαστικό εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες, τόσο πιθανότερο είναι να υποστεί επιζήμιες αλλαγές στα υλικά και στις ιδιότητές του. Επιπλέον, όσο υψηλότερες είναι οι θερμοκρασίες, τόσο γρηγορότερα αυτές οι αλλαγές θα εμφανιστούν. Τέτοιες αλλαγές ίσως μειώσουν την στιβαρότητα / αντίσταση του ελαστικού στην καταπόνηση, οι  οποίες ίσως οδηγήσουν σε βλάβη του ελαστικού.
Συνίστανται τα παρακάτω για τις συνθήκες αποθήκευσης των ελαστικών:
Αποφύγετε την αποθήκευση των ελαστικών σε μέρη όπου εκτίθενται σε ακραίες θερμοκρασίες.
Αποθηκεύετε τα ελαστικά σε θερμοκρασίες που δεν υπερβαίνουν τους 35°C (95°F), κατά προτίμηση κάτω των 25°C (77°F).

Οι θερμοκρασίες λειτουργίας των ελαστικών μπορεί να είναι υψηλότερες.  Εντούτοις, όσο περισσότερο το ελαστικό εκτίθεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τόσο λιγότερη θα είναι η διάρκεια ζωής του. Συνίσταται να αφαιρούνται όσα ελαστικά κατασκευάστηκαν πάνω από δέκα (10) χρόνια πριν. Εάν ένα ελαστικό έχει εκτεθεί σημαντικά σε θερμοκρασία/χρόνο, προτείνεται να αφαιρεθεί νωρίτερα. Εάν ένας πελάτης είναι αβέβαιος για τη απόσυρση του ελαστικού από τη χρήση ή όχι, πρέπει να το επιθεωρήσει χωρίς καθυστέρηση ένας εκπαιδευμένος ειδικός ελαστικών.

Όπως αποδείχθηκε από την NHTSA (Εθνική Διοίκηση Κυκλοφορίας Εθνικών Οδών των ΗΠΑ) και την ASTM (Ένωση για την Τυποποίηση Εξεταστικών Μεθόδων), διατηρώντας ένα ελαστικό στους 65°C κάτω από συγκεκριμένες σκληρές συνθήκες για 5 εβδομάδες, μπορεί να αντιστοιχήσει στην γήρανση που ένα ελαστικό μπορεί να υποστεί σε ένα εξαιρετικό καυτό κλίμα για πάνω από 4 έως 6 έτη.

Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η επιρροή των ακραίων κρύων θερμοκρασιών. Πολύ κρύες θερμοκρασίες (κάτω των -30°C/-22°F  για θερινά/υψηλής απόδοσης ελαστικά και κάτω των -50°C/-58°F για τα χειμερινά/παντός καιρού ελαστικά) , μπορεί να οδηγήσει σε ευθραυστότητα. Επομένως, τα ελαστικά στις ακραίες κρύες θερμοκρασίες πρέπει να θερμανθούν προσεκτικά πριν τη χρήση τους.Πώς το βάθος πέλματος επηρεάζει τις αποστάσεις φρεναρίσματοςΌταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 °C τοποθετείστε χειμερινά ελαστικά

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι οδηγοί πρέπει να προνοήσουν για οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, ακούστε το δελτίο καιρού. Η πρόγνωση είναι ένα μίγμα από χιόνι, πάγο, βροχή και ανομβρία. Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των διαφορετικών οδικών συνθηκών, οι οδηγοί χρειάζονται χειμερινά ελαστικά τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κατάσταση.

Συνεπώς, όταν το θερμόμετρο πέσει στους 7 °C είναι ώρα να βάλετε χειμερινά ελαστικά. Σε δρόμους βρεγμένους και ολισθηρούς τα χειμερινά ελαστικά προσφέρουν πολύ καλύτερη πρόσφυση από τα θερινά. Για τη δική σας ασφάλεια, είναι καλύτερα να τοποθετήσετε χειμερινά ελαστικά Continental πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Εξαιρετική Πρόσφυση, Ανεξαρτήτως Καιρού.
Η προσαρμογή της οδηγικής σας συμπεριφοράς σε χειμερινές συνθήκες αναμφίβολα βοηθάει, μολονότι τα χειμερινά ελαστικά προσφέρουν επιπλέον προστασία από δυσάρεστες εκπλήξεις τη χειμερινή περίοδο. Σε σύγκριση με τα θερινά ελαστικά προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια - ιδιαίτερα κατά το φρενάρισμα - σε κρύους και βρεγμένους δρόμους, αλλά και σε συνθήκες με χιόνι ή πάγο.Tyres.gr E-shop Πληροφορίες Μάρκες Ελαστικών Kατηγορίες Ελαστικών
 
Η εταιρεία μας
Συνεργάτες
Τελευταία Νέα
Προσφορές
Επικοινωνία
 
 
Ο Λογαριασμός μου
Καλάθι Αγορών
Ταμείο
Τρόποι Αποστολών
Τρόποι Πληρωμής
 
 
Συχνές Ερωτήσεις
Τεχνικές Πληροφορίες
Όροι & Προϋποθέσεις Πωλήσεων
Όροι Χρήσης
 
 
Continental Dunlop
Goodyear Michelin
Pirelli Uniroyal
Barum Bridgestone
Gislaved BF Goodrich
Matador Sava
Επιβατικά
4x4
Van
RFT
 
 
Κατασκευή Iστοσελίδων Θεσσαλονίκη - Istopolis  
Copyright © 2020 Tyres.gr  |  Follow us